[dropcap custom_class=”normal”]Nyt olisi lukijatutkimuksen aika. Arvoistaisi suuresti jos jaksaisitte osallistua kyselyyn tästä. Siinä menee pari minuuttia ja se tehdään täysin anonyymisti. Tutkimus tehdään yhteistyössä Suomen Blogmedian kanssa. Sen tarkoitus omalta kannaltani on ymmärtää paremmin, minkälaisia te lukijani olette ja mikä teitä kiinnostaa, jotta voin palvella teitä paremmin. Suomen Blogimedia, joka vastaa display- ja sisältöyhteistyömyynnistä blogissani, taas saa tutkimuksesta tärkeää tietoa siitä, minkälaiset mainostajat ja kampanjat sopivat blogiini.[/dropcap]

Kysely on siis täysin anonyymi, joten nimeä tai sähköpostiosoitetta ei kysytä missään vaiheessa. Halusin kuitenkin kiittää teitä sen tekemisestä, joten kun olette vastanneet kyselyyn niin voitte jättää sähköpostiosoitteenne tämän postauksen kommenttikenttään ja siten osallistua myös Diptique kynttilän arvontaan. Arvon kynttilän 7.12. mennessä, joten siihen asti teillä on aikaa ottaa osaa tähän kyselyyn ja arvontaan. Iso kiitos jo etukäteen kaikille teille, jotka ehditte siihen vastaamaan!

KYSELYYN PÄÄSETTE TÄSTÄ!

 

342-2000170-SCENTEDCANDLEJASMIN_JASMINE_M

2-1

 

Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do
Now you’re in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it from New York, New York, New York

 

[dropcap custom_class=”normal”]Hypätään hetkeksi Pariisista New Yorkiin. Ella Nuortila ei ole ainoastaan yksi mun parhaista ystävistäni, mutta myös ihan super inspiroiva nainen. Ella asuu nykyään New Yorkissa ja työskentelee elokuva-alalla. Me ollaan tunnettu Ellan kanssa ihan pienistä lähtien ja se läheinen ystävyys on säilynyt kaikkien näiden vuosien aikana vaikka nykyään nähdään harvemmin pitkän välimatkan vuoksi. Siitä huolimatta seuraillaan tiiviisti toistemme elämää ja on ollut ihan huikeeta seurata Ellan uran muodostumista rapakon toisella puolella.[/dropcap]

Ella on siis opiskellut New Yorkissa elokuvatuottajaksi ja nykyään hän työskentelee tuotantotyön parissa. Elokuva-ala kuullostaa mun korvaan tosi mielenkiintoiselta vaikka tiedänkin siitä vain vähän. Sain Ellan kiinni pienimuotoista haasattelua varten ja tämä ainakin avarsi mun omaa käsitystä siitä mitä elokuvatuottaja käytännössä tekee. Todella mielenkiintoista duunia vai mitä sanotte?

 

Moni lukijoista ei varmasti tiedä mitä elokuvatuottaja tekee. Miten kuvailisit tuottajan työtäsi tälläiselle henkilölle?

Tuottajan työnkuva vaihtelee projetikohtaisesti elokuvan kokoluokan, genren ja tyypin mukaan. Tuottajia on myös monia erilaisia. Pähkinänkuoressa tuottajan työ on tukea ja mahdollistaa niiden ihmisten visio, jotka tuottaja on valinnut ja palkannut elokuvan toteuttamiseen. Tuottaja on elokuvanteossa mukana sen kehittelyvaiheista aina markkinointiin ja levitykseen, siinä missä moni muu elokuvan tekijöistä tulee projektiin mukaan vain hetkeksi, esimerkisksi kuvauksiin. Tuottajalla on iso vastuu valita ja palkata oikeat henkilöt projektiin, jotta käsikirjoitus muuntuu elokuvaksi. Tähän voi sisältyä oikean ohjaajan valinta, roolitusprosessista vastaaminen tai oikean levittäjän löytäminen. Tuottajalla on iso luova ja hallinnollinen vastuu elokuvasta, vähän niinkuin yksityisyrittäjällä omasta firmasta.

Tuotat paljon erilaisia elokuvaprojekteja kuten musiikkivideoita, lyhytelokuvia, dokumenttielokuvia ja mainoksia. Miten valitset minkä projektin tuottajaksi lähdet mukaan?

Uskon, että kaikilla luovan alan ihmisillä on välillä vaikeaa tasapinotella “intohimotöiden” ja “rahatöiden” välillä. Itse en ole yhtään häpeissäni sanoessani, että nautin mainosfilmien tuottamisesta yhtä paljon kuin elokuvienkin. Dokumenttielokuvien tekeminen on äärimmäisen tärkeää monista syistä, mutta prosessi on yleensä hidas ja saattaa kestää vuosia. Mainoselokuvien tuottaminen on nopeatempoista ja haasteet ovat erilaisia kuin vaikka dokumenttielokuvan teossa. Yritän päästa kertomaan hyviä tarinoita joissa on jokin yhteiskunnallisesti minua kiinnostava asia taustalla. Joskus taas valintaan saattaa liittyä mahdollisuus päästa työskentelemään tiettyjen ihmisten kanssa. Kaikki on kiinni oikean tasapainon löytämisestä.

Tuottamasi lyhyeolokuva Six kiertää tällä hetkellä festivaaleilla ympäri maailmaa ja on voittanut useita palkintoja. Voitko kertoa vähän tästä elokuvasta?

Six on otettu hyvin vastaan ja on ollut upeaa jakaa se yleisön kanssa pitkän tuotannon jälkeen. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Frank Jerky lähetti minulle Six:n käsikirjoituksen keväällä 2012 ja lähdin projektiin tuottajaksi sillä käsikirjoitus ja ohjaajan visio vakuuttivat minut. Elokuva kertoo lapsesta joka löytää aseen ja koin että elokuvassa käsiteltiin tärkeää aihetta tuoreesta ja kiinnostavasta näkökulmasta. Tälläisen lyhytelokuvan teon hienoimpia puolia tuottajana on myös sen antama mahdollisuus täyteen luovaan vapauteen. Kun elokuva pääsee festareille ja ja voittaa palkintoja, se on tekijöille tietysti hieno tunne ja samalla suuri helpotus.

3-1

Mitä projekteja tuotat tällä hetkellä?

 Tuleviin elokuviini kuuluu mm. pitkä dokumenttielokuva (Dis)Honesty – The Truth About Lies, jota tuotan yhdessä Oscar-voittaja Yael Melameden kanssa.

Tuotan myös todella kiinnostavaa lyhytelokuvaa nimeltä The Mother joka julkaistaan ensi vuonna. Elokuvassa on upea näyttelijäjoukko, enkä voisi olla enmpää innoissani päästessäni työskentelemään ohjaaja Paolo Monicon kanssa. Elokuvan miespääosa Boris McGiver on monille tutu mm. House of Cards ja Boardwalk Empore –sarjoista ja naispääosaa esittävä Mary Teasta on kaksinkertainen Tony-palkinnon voittaja. Tuotan myös jatkuvasti mainoksia Special Team Filmsille, missä olen töissä. Paljon kiinnostavia töitä luvassa siis!

Mistä nautit työssäsi eniten?

 Tuottajantyössä saan olla samaan aikaan luova ja todella pikkutarkka/ numeronörtti. Nautin yhtä paljon käsikirjoituksen kehittelystä, lavastuksen, puvustuksen ja roolituksen suunnittelusta kuin budjetoinnista, aikataulutuksesta ja sopimusneuvotteluista. Nautin myös työn projektiluontoisuudesta ja siitä, että työstä jää jotain konkreettista käteen lopussa: valmis elokuva. Saan myös työskennellä kaikenlaisten ihmisten kanssa, sillä elokuvanteko on valtava ryhmätyö johon osallistuu paljon eri osa-alueiden ammattilaisia.

 

Kiitos Ellalle haastattelusta ja lupaan, että tästä naisesta kuullaan vielä paljon!

*Kuvat: Federica Dall’Orso.

 

//

 

Let’s go quickly from Paris to New York, because for this post, I interviewed the New York based, Finnish film producer Ella Nuortila who answered some questions about her work. Despite her young age, she has already produced several film projects including music videos, short films, commercials and documentaries. Her work has won awards both in the US and in Europe. I find her to be a great source of inspiration for myself as I always admire people who go out and work hard for their dreams. That’s what Ella has done and she deserves all the success she gets. Besides this, she also has a great sense of style and I’m hoping to get some street style pictures of her as soon as I’m in New York (which hopefully happens soon). Anyway, here is what Ella had to say about her work in New York:

 

 One of the things that is unclear to many is what does a film producer do exactly. How would you describe your job to someone who doesn’t know?

 The role of the producer varies a lot from movie to movie, depending on the size and genre of the film. There are also many different kinds of producers. In a nutshell, producer’s main job is to support and enable the vision of the people they chose and hired to execute the film. The producer has the responsibility to make the right decisions to make the film work within the budget. If the film was a train, producer would be the first passenger to get on board and the last one to leave, where as many others just take the ride at some point of the journey, for example during the shoot. Producer has the responsibility to choose the right group of people for the project, so that the script transforms into an actual movie. This can include choosing the right director, choosing the right cast and finding the right distributor. Producers have a big creative and administrative role in the filmmaking, which is comparable to an entrepreneur’s responsibility over their own company.

 You produce many different film projects like music videos, short films, documentaries and commercials. How do you choose the projects?

 I believe that most of the people working in creative industries have to sometimes balance between their “passion-projects” and “money-projects”. I’m not ashamed to admit that I enjoy producing commercials as much as I enjoy making short films or documentaries. Documentaries are extremely important for many reasons, but the process of making them can be very slow. Commercial production is usually fast and dynamic and has different challenges than for example documentary filmmaking. I try to be able to tell great stories about interesting subject matters that I find important. Sometimes I want to work on a project because of the possibility of working with a certain person. It’s all about finding the right balance. A commercial that I produced for Born This Way Foundation was all about educating people about cyber bullying and it was nominated for AICP Next Award. That was a good example of how to tackle an important issue in a commercial.

1 -1

 Your short film Six is currently making a festival circuit around the world and has won multiple awards. Can you tell us a bit about making this film?

 Six has gotten an extremely great reception and it’s been very rewarding to share it with the audience. The writer/ director of the film, Frank Jerky, sent me the script in the spring of 2012 and I wanted to produce itbecause the story and the director’s vision convinced me. Six is a story about a child who finds a gun and I felt that the film dealt with an important subject matter in a fresh and interesting way. One of the best aspects of producing a short film like Six, is that you have a full creative freedom to implement your vision. To see that the vision was worth trusting when the film gets accepted to festivals and wins awards is all very exciting and relieving!

 What projects are you working on at the moment?

 I am co-producing a feature documentary film (Dis)Honesty – The Truth About Lies, with the Oscar-winner Yael Melamede.

I am also producing a very interesting short film called The Mother, written and directed by Paolo Monico. The male lead, Boris McGiver is familiar to many from series like House of Cards and Boardwalk Empire, and the female lead, Mary Testa is a 2-time Tony-award winner who is currently part of the Wicked production on Broadway. I am also constantly producing commercials at Special Team Films, latest one being a spot for FedEx. So, lots of fun work coming out!

 What aspects of producing you enjoy the most?

 I get to be creative and extremely meticulous/ nerdy at the same time. I enjoy developing the script, planning the set design, costume design or casting as much as I enjoy budgeting, scheduling and contract negotiations. I also enjoy the work that consists of multiple projects with clear beginning and end and the fact that at the end you have made something concrete – a finished film.

 

Thank you Ella for this interview and I wish you all the best on your already successful road!

*Pictures by Federica Dall’Orso.