g1

 

Jos matkustatte Ranskaan tammikuun alussa niin tulette varmasti näkemään “galette des rois”-mainoksia. Ajattelin hieman valaista mistä on kysymys! Kyseessä on siis leivonnainen, jota syödään tähän aikaa vuodesta (virallisesti 6.tammikuuta). Tämä pyöreä kakun näköinen leivonnainen on todella suosittu täällä ja sillä on pitkät perinteet (alunperin itämaantietäjien kunniaksi). Leivoksen mukana tulee aina kruunu, sillä kakusta löytyy pieni keraaminen esine (fève) ja se kuka esineen löytää kakkupalastaan, kruunataan kuninkaaksi/kuningattareksi ja hän saa valita oman kuninkaansa/kuningattarensa. Perheen nuorin päättää kuka saa minkä palan (pöydän alta) ja yhden lautaselta paljastuu tämä pieni koriste-esine (kannattaa olla varovainen ettei siihen tukehdu, heh!). Nämä fèvet ovat kuulemma suosittuja kerääjien kesken ja tänä vuonna minun kakkupalastani löytyi tämä yllätys (kiitos poikaystäväni äidin, jolla oli näppinsä pelissä asian kanssa). Se oli pieni keraaminen joulukuusi, mutta eri merkeillä on ilmeisesti erilaiset esineet.

En osaa kunnolla edes selittää, millainen leivonnainen galette des rois on, mutta sisältä se on ilmavaa taikinaa ja päältä taas rapeaa (siihen käytetään ilmeisesti voita, sokeria ja mantelimassaa). Sisäosa vaihtelee valmistajasta riippuen, mutta tänä vuonna me söimme suklaa/pistaasio- ja omenatäytteisiä.

Hauska perinne, jota etenkin lapset odottavat joka vuosi kovasti! Jos meillä on täällä joskus perhe, niin tämä on sellainen perinne, johon lapsemme tulevat tottumaan pienestä pitäen.

Herkullista lauantaita kaikille!

 

If you travel to France early January, you will surely see “galette des rois”-ads everywhere. This pastry has long traditions in France and is quite specific with everything that goes into eating it. Every cake has a small porcelain figure hidden inside (fève) and the youngest person of the family decides who gets which part. Whoever then finds the fève in their cake will be crowned the king and they get to select their queen (or vice versa).

This tradition is especially loved by the younger ones, but the pastry is definitely worth trying out, so next time you’re in France in January, you should give it a go!

Wishing you all a pastry filled Saturday!

 

*Pics: Pinterest.