mf1

 

Suomessa ollessani sain kutsun tutustua Marimekon kangaspainoon, joka sijaitsee yrityksen pääkonttorin yhteydessä Herttoniemessä. Marimekko on merkkinä itselleni hyvinkin tuttu, sillä nuorena sain paljon Marimekon tuotteita lahjoiksi ja ensimmäinen rakas penaalinkin oli merkiltä. Muutamia vuosia sitten etsimme vanhempieni kanssa uutta joululiinaa kotiin ja löysimme täydellisen valkokultaisen pöytäliinan juuri Marimekolta. Pieniä kohtaamisia siellä sun täällä, mutta merkin muotimallistoa en ole ikinä kokenut omakseni. Sekin asia muuttui vierailuni aikana kun pääsin näkemään reilun viikon kuluttua Pariisin muotiviikoilla esiteltävän syysmalliston…Vihdoin voin sanoa, että mallistosta löytyi muutama “pakko saada”-tuote. Ja löytyyhän sieltä tämän hetkisestäkin mallistosta aarteita. Mitä sanotte esimerkiksi tästä upeasta raidallisesta Katrin – silkkipaidasta?

Malliston katsastamisen jälkeen siirryimme kangaspainoon ja kävimme läpi koko paino-prosessin. Täytyy sanoa, että en ollut varma mitä odottaa tältä vierailulta, mutta se olikin paljon mielenkiintoisempi kuin mitä kuvittelin. Heti kun sain enemmän tietoa siitä miten tyhjä kangas saa värinsä ja miten se sen jälkeen käsitellään, niin Marimekon kankaat saivat aivan uuden merkityksen! Kuvitelkaa, että koko prosessi vie vain noin kaksi päivää kun valmis kangas voidaan toimittaa jo eteenpäin. Monien vaiheiden läpi (värin painaminen, kankaan kuumentaminen, pesu, kuivaus, suoristaminen ja vielä sen tarkistaminen kauttaaltaan työntekijän toimesta – meniköhän nyt oikein?) asiakas saa upean kankaan ja laadukkaan printin, joka kestää kulutusta ja aikaa. Aika hienoa miettiä, että se meidänkin joululiina on painettu vain kivenheiton päästä vanhempieni kotoa!

Marimekko on aina edustanut itselleni vahvoja suomalaisia naisia ja merkin arvot ovat sellaiset, joiden takana voin kuluttajana seistä. Heti kun astuin Herttoniemen pääkonttoriin niin tuli hyvin tervetullut ja lämmin olo, mikä kiteyttää mielestäni Marimekon ytimen. Vaikka kaikki merkin tuotteet eivät minuun kolahdakaan, niin se ei tarkoita sitä, ettenkö voisi liputtaa merkin puolesta. Nyt odotan entistä enemmän heidän maaliskuista muotinäytöstä Pariisissa kun sain kokea kaiken tämän. Iso kiitos siis vielä Marimekon porukalle kutsusta ja mielenkiintoisesta vierailusta!

Hyvää viikonloppua kaikille!

 

While I was in Helsinki last week, I got an invite from Marimekko to visit their textile printing factory, which is located next to their headquarters in Herttoniemi. Marimekko has been present in my life since childhood and their prints are very familiar, but I have never been too drawn to colors and prints, which is why I have kept myself quite distant from the brand. Just recently I started being more interested, as Anna Teurnell became the creative director. I also think that me living abroad has made me appreciate Finnish brands so much more. I’m very proud of all the big and small Finnish companies, who have great values and offer high quality. Marimekko is definitely one of these companies. I’m also starting to be more drawn to the fashion collections thanks to Teurnell and for example this silk blouse is gorgeous. I also found a few amazing pieces from the upcoming FW16 collection, which will be presented in Paris next month. This one coat was just perfection…

So last week I got a private tour around the textile printing factory and I was really amazed by all the steps it takes to get the empty canvas printed and then to the stores. There’s the printing, then there’s the heating of the canvas, then the washing, the drying, straightening and finally someone checks every inch of the canvas with their bear eyes for any errors. Afterwards the canvas’s are ready to be shipped. Can you imagine that this process takes only about two days? I’m now happier than ever that our Christmas tablecloth is from Marimekko, as it’s printed nearby where I’m from in Finland.

For me Marimekko also stands for strong and intelligent women (you might want to read about the companies insteresting history) and this brand really has great values, which I can support as a consumer. When I walked into this meeting, I felt immediately very welcomed and I got a good vibe, which I think is the core of this brand. So thank you again Marimekko for such an interesting visit and I can wait to see your show next month!

 

mf2mf9mf4mf5mf6

You May Also Like

7 comments

Reply

Itselläni on vähän samanlainen suhde Marimekkoon. Jännityksellä odotan mitä ovat saaneet aikaan! 🙂

Reply

Luulen, että kaikilla suomalaisilla on joku side Marimekkoon, mutta koska itse rakastan muotia niin toivoisin tietenkin, että voisin tukea kotimaista merkkiä sitä kautta. Valitettavasti aikaisemmin heidän mallistot eivät vaan ole kolahtaneet, mutta nyt alkaa näyttää lupaavalta 🙂 Hyvät viikonloput!

Reply

Voisipa sanoa samaa merkin “arvoihin uskomisesta”, tämä uutinen nimittäin turmeli sen aika lailla:
http://yle.fi/uutiset/finnwatch_marimekko_salasi_tiedot_thaimaan-tehtaasta/6976472

Tulee mieleen “moni kakku päältä kaunis”, mutta toisaalta, ymmärtäähän sen, ettei Suomessa tuotettu mene kaupaksi, kun ihmiset ovat tottuneet sikahalpaan? Arvostan, että Marimekko sentään painaa kankaat Suomessa, mutta muuten tuotannon eettisyyteen on vaikea uskoa.

Reply

On kieltämättä tosi ikävä lukea tällaisia uutisia. Tottakai sitä toivoisi, että kotimainen yritys voisi valmistaa tuotteitaan pääsääntöisesti kotimaassa, mutta siinä tulee varmasti monella korkeat kulut vastaan. Olen esimerkiksi lukenut, että jopa monet luksusmerkit tuottavat tuotteitaan Euroopassa (etenkin Itä Euroopassa) ja meininki on samaa kuin näissä tehtaissa Aasiassa (maksetaan minimipalkkoja vähemmän jne…).

http://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/dec/10/luxury-brands-behind-gloss-same-dirt-ethics-production

Pistää toki miettimään kuluttujana, että ketä ja mitä merkkiä haluaa tukea. Tässä tulee vain se oma tekopyhyys asiassa eteen, sillä ostan tuotteita esim. Zarasta ja muista massaketjuista. Se on varmasti meillä jokaisella tiedossa, että niin edullisilla hinnoilla, joku toinen jossain muualla saa maksaa sen omasta selkänahastaan niissä “sweatshopeissa”. On vain liian helppoa olla miettimättä asiaa ja kun tilanne on se, että en pysty ostamaan pelkästään Hermésiä ja muita kalliita merkkejä, kenen tuotteet tehtäisiin suurimmaksi osaksi Ranskassa/Euroopassa maksaen työntekijöille reilun palkan ja hyvät työolot. Sitä sitten sortuu edullisempiin tuotteisiin “pakostakin”, vaikka tietäisi mikä se meininki siellä taustalla on…Kauheeta myöntää, mutta niin se vain on. Toki yritän panostaa laatuun vaatteissani ja miettiä pitkään mitä ostan ja onko sille tarvetta, mutta kyllä niistä massaketjuista tulee silti ostettua jotain aina silloin tällöin.

Vaikea aihe, mutta näitä asioita on hyvä tuoda esille. Kiitos siitä!

Reply

Jutun lukemisen jälkeen olin kommentoimassa juurikin tuota edellisessä kommnentissa läpikäymääsi näkökulmaa. Mukavaa, että olit nostanut sen myös itse esille. Eniten jäi meinaan jutun lukemisen jälkeen harmittamaan se, että siitä saa vaikutelman, että Marimekon tuotteiden valmistus olisi Suomessa. Asiahan ei kuitenkaan näin ole, vain itseasiassa hyvin hyvin pieni prosenttiosuus tuotteista valmistetaan kotimaassa. Nämäkin ovat pääasiassa usein testi- ja mallieriä ja pääasiassa pieniä kotimaisia tuotantolaitoksia pidetään pystyssä vain imagosyistä. Todennäköisyys, että tavallinen kuluttaja saisi suomessa valmistettavan tuotteen liikkeestä, on häviävän pieni. Samaa mallia käyttää myös Fiskars konserni. Kuten mainistsit, myös useimmat “luksusmerkit” maailmalla käyttävät samoja keinoja ja järjestävät kierroksia omiin tehtaisiinsa, joiden todellinen merkitys on markkinointi, ei tuotteiden valmistus. Surullisimpana esimerkkinä LV.

Itsekin olin pari vuotta sitten muodin ja luksustuotteiden kuluttaja. Säästin vuosia saadakseni esimerkiksi Chanelin laukun tai Hermesin huivin ja ostin melko paljon myös valmisvaatteita. Tein kuitenkin aina ostokseni harkiten ja hankin mielstäni keskimääräistä laadukkaampia tuotteita. Siitä huolimatta kyllästyin molempien tuotteiden huonoon laatuun sekä erityisesti kertakäyttökulttuuriin; tuotteita ei oltu edes tehty kestämään. Tuotteita ei voinut paikata, suurentaa/pienentää ja materiaalit olivat pääasiassa huonoja, vaikka olivatkin luonnonmateriaaleja. Tämän jälkeen päätin tarkkailla kulutustani entistä enemmän. Esimerkiksi teettämällä omat vaatteensa ja asusteensa saa varmasti omaa silmää miellyttäviä ja kestäviä tuotteita. Itsekin voi opetella tekemään, jolloin viimeistään hahmottaa valmistukseen käytettävän ajana. Lisäksi hinta ei ole lähellekään samaa tasoa kuin “luksustuotteiden”, toki korkeampi kuin mitä saa perusketjuliikkeistä ostamalla. Pointtina siis se, että kestäviä, hyvälaatuisia tuotteita saa kyllä muutenkin kuin maksamalla niistä tuhansia euroja. Toisaalta tähänkin vielä mainintana, että esimerkiksi hyvälaatuisia ja kohtuuhintaisia villakankaita on hyvin vaikea saada käsiinsä. Tähän on johtanut juurikin massatuotanto, joka on syrjäyttänyt “keskiluokkaisen” kangastuotannon lähes täysin..

En missään tapauksessa väitä, että kaikkien tulisi toimia niinkuin minä, toimiakseen oikein. Keskustelun herättämäinen on mielestäni silti aina hyvä asia. Toivoisin, että ihmiset ajattelisivat näitä asioita ja yrittäisivät hahmottaa liiketoimintojen kokonaiskuvaa sekä erityisesti sitä, kenelle käyttämäni raha siirtyy. Kaikki tekevät omat valintansa ja jos ne tuntuvat omalla kohdalla oikeilta, niin antaa mennä. Hermesin huivistani pidän edelleen.

Reply

Heippa Karoliina! Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi. Palaan pidemmän vastauksen kera perjantaina, jolloin ehdin ajan ja ajatuksen kanssa vastailemaan 🙂 Hyvää illanjatkoa ja perjantaihin!

Reply

Moikka taas,

Nyt ehdin koneelle ajan kanssa niin pystyn vastailemaan kunnolla! Kiitos siis mielenkiintoisesta kommentistasi. Ihan ensiksi pahoittelen, että tästä postauksesta sai sellaisen käsityksen, että suurin osa Marimekon tuotteista olisi valmistettu Suomessa. Näin ei tosissaan valitettavasti ole ja tuon vierailuni aikana tutustuin vain itse painoon ja siihen painoprosessiin. Kankaat tulevat esim. Aasiasta, eli vain itse painoprosessi tapahtuu Herttoniemessä. Tiedostan kyllä, että muuten tuotteet tulevat muualta, mutta tässä postauksessa halusin keskittyä vain tuohon painoon, jossa vierailin. Ja kyllä – bloggareita ja medin edustajia kutsutaan näille kierroksille puhtaasti markkinoinnin takia. Siitä huolimatta koin vierailun todella mielenkiintoiseksi ja syy miksi otan näitä kutsuja vastaan on se, että pystyy luomaan kontakteja alan ihmisten kanssa. Mielestäni Marimekko on myös petrannnut paljon muotimallistojensa kanssa, mikä tietenkin muotibloggarina itseäni kiinnostaa ja merkki tuntuu ajankohtaisemmalta.

Mun täytyy sanoa, että olen todella tarkka luksustuotteiden laadusta, enkä ostaisi minkään merkin tuotteita jos en kokisi niitä laadukkaaksi. Itselläni ei ole esimerkiksi ikinä ollut ongelmia esim. Célinen kanssa, joten “uskallan” ostaa merkin tuotteita. Ystäväni on taas ollut Hermèsillä töissä ja hän kertoi paljon esim. laukkujen valmistuksesta, joka tapahtuu pääsääntöisesti käsin Ranskassa vanhojen perinteiden mukaan. Onko kaikki heidän tuotteet sitten Ranskassa tehty, sitä en tiedä, mutta Hermès on mielestäni yksi laadukkaimmista luksusmerkeistä. Harmi vain, että hinnatkin ovat sitten sen mukaiset. Pradan nahkatuotteista olen taas kuullut paljon huonoa puhetta, joten niitä en ostaisi ihan sen takia.

Kaapistani löytyy myös muutama Zaran takki, jotka ovat vuosia vanhoja ja silti lähes uudenveroisia. Laatu ei siis ole aina hinnasta kiinni (sen kaikki varmasti jo tietävät), mutta tarkastan materiaalilaput aina tarkkaan ja näin voin ainakin välttää tekemästä niitä “kertakäyttö-hankintoja”. Olet ihan oikeassa siinä, että hyviä/laadukkaita materiaaleja on nykyään vaikea löytää, mutta yksi merkki on mielestäni ylitse muiden tässä asiassa. Kotimainen Balmuir panostaa nimenomaan materiaaleihin ja itselläni ei ole esimerkiksi ikinä ollut 100% villahuivia, joka tuntuu yhtä pehmeältä kuin kashmir. Kannattaa tutkia heidän valikoimaa ja etenkin materiaaleja!

Teettäminen on varmasti loistava keino saada juuri sen tyylisiä vaatteita kuin haluaa juuri siitä materiaalista mikä itseä eniten miellyttää. Koen vain teettämisen jotenkin todella työlääksi vaihtoehdoksi (ja kalliiksi). Johtuu varmaan siitä, että nykyään on niin helppo löytää “täydellisiä” vaatteita netin kautta, eli itsellä ei ole tarvetta niitä erikseen teettää. Onko sitten rahansa kantaminen Zaraan tai luksusmerkille paras vaihtoehto? Ehkä ei, mutta näin ainakin toistaiseksi.

Mutta niin kuin sanoit, tästä aiheesta on hyvä herättää keskustelua! Kiitos siis vielä kommentistasi ja hyvää viikonloppua 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *