C3131185d5a2cb73605921bac8bffc9c

 

Kävin eilen sisätautilääkäri Esa Sopin vastaanotolla, joka on erikoistunut mm. raudanpuutteeseen. Oma ferritiini-tasoni on ollut alhainen, mutta viitearvojen sisällä, ja kaikkien syksyn aikana käyneiden lääkäreiden mielestä ei ole ollut syytä huoleen, koska arvo on ollut alhaisuudesta huolimatta juurikin siellä viitearvojen sisällä. Tein kuitenkin itse vähän tutkimustyötä luettuani Annan postauksen aiheesta ja aloin tosissani miettimään, että oireeni voisivat olla juurikin alhaisen ferritiinin ansiota. Olin kuitenkin vähän hämmentynyt, sillä useamman lääkärin mielestä ei ollut syytä huoleen, joten ajattelin, että sama tuomio tulisi uudestaan.

Tällä kertaa lääkäri oli katsonut tietojani jo ennakkoon (suosittelen muuten kaikkia hyväksymään sen, että kaikki testitulokset näkyvät Oma Kanta-sivustolla, kävi sitten missä lääkärikeskuksessa hyvänsä). Hän siis tiesi, että olin kärsinyt anemiasta teini-iässä ja sanoi suoraan, että ferritiini on aivan liian alhainen tällä hetkellä. Hän oli vakuuttunut siitä, arvo oli syy oireisiini. Helpotus oli aikamoinen, sillä olen miettinyt pääni puhki, että mikä voisi olla vikana. Olen itse taas vakuuttunut siitä, että kyseinen lääkäri tietää mistä puhuu ja luotan hänen mielipiteeseensä. Oli hieman pelottavaa, kun hän sanoi minun kärsineen raudanpuutteesta luultavasti jo useita vuosia. Itse en ikinä edes tullut ajatelleeksi, että se olisi mahdollista, kun hemoglobiinini on ollut viimeiset vuodet erittäin hyvällä tolalla.

Haittapuoli tässä on se, että rautavarastojen täydentäminen on pitkä projekti ja vatsani ei kestä erityisen hyvin mitään rautavalmisteita. Ainakaan niissä määrin mitä niitä pitäisi nyt syödä päivittäin seuraavat 9kk tai enemmän. Lääkäri määräsi minut myös D-vitamiini kokeeseen ja sain reseptillä B12 injektionestettä, joka otetaan kolme kertaa kahden viikon välein. Yritän nyt syödä rautaa sen 200mg päivittäin, mutta jos vatsa on koko ajan nurin, niin näin suuren määrän syöminen ei ole mahdollista. Silloin on pakko siirtyä rautainfuusiohoitoon. Tätä keinoa käytetään jos ei yksinkertaisesti pysty syömään riittävästä rautaa suun kautta. Yritän nyt tsempata rautapillereiden kanssa seuraavat kaksi viikkoa, mutta jos se ei onnistu, niin ainut vaihtoehto on infuusio. Sen haittapuolet ovat kallis hinta sekä mahdolliset sivuoireet. Paras asia taas on se, että rautavarastot täydentyvät nopeammin, eikä rautaa tarvitse ottaa suun kautta. Kahden viikon päästä minulla on puhelinaika lääkärille ja katsomme mikä on jatkon kannalta paras ratkaisu.

Nyt on siis hyvä fiilis, kun on ammattilaisen hoidossa ja olen luottavainen, että saan oikeanlaista apua. Vaikka “kuntoutuminen” ei tapahdu yhdessä yössä niin on helpottavaa tietää, että olen oikeilla raiteilla. Ja jos olen jotain tästä oppinut niin se on se, että kannattaa aina hakea useamman lääkärin mielipide jos itsellä on sellainen kutina, että joku on vialla.

You May Also Like

10 comments

Reply

Hei Anna Sofia!

Tsemppiä raudan tankkaamiseen, onneksi sait vastauksia ja toivottavasti olo sen myötä paranee! Voin kuvitella, että sulla on ollut uupunut olo.

Itse söin juurikin rautakuurin, koska ferritiinit olivat aivan alalukemissa – itse sain tämän ‘tuomion’ raskaana ollessani ja sain rautatippoja. Myöhemmin tabletteja syödessä huomasin kyllä, että tipat olivat minulle hellemmät – ei tietysti varmastikaan kaikille. Tämä tosin Sveitsissä eli en tiedä kuinka yleisiä ovat täällä Suomessa.

Ihanaa syksyn jatkoa – toivottavasti voit ottaa iisisti ja nauttia olosta! 🙂

Reply

Moikka!

Kiitos paljon. Itsekin toivon, että saisin nyt energiaa takaisin, sillä päivätyöni jälkeen olen ollut niin väsynyt, että muuhun ei sitten energiaa oikein riitä.

Ja kiitos sullekin vinkistä kokeilla rautatippoja – uskon, että täytyy vaan kokeilla eri valmisteita ja yrittää löytää se minkä oma kroppa kestää parhaiten. Tämä on ilmeisesti todella yksilöllistä. Kokeilemalla siis selviää ja rautatipat meni nyt testilistalle!

Kiitos kovasti, ihanaa syksyn jatkoa myös sinne Sveitsiin 🙂

Reply

Hei! Itse en raskauden aikana pystynyt kans syömään tabletteja niin hain luontaistuotekaupasta ferronol nestettä. siitä ei tullut vatsa kipeäksi.

Reply

Heippa! Kiitos vinkistä 🙂 Hyvä tietää, että vatsasi kesti tuota nestemuotoista valmistetta. Voisin itsekin ottaa sen kokeiluun, jos en pysty näillä tableteilla nostamaan arvoja.

Hyvää viikonloppua!

Reply

Itse toivon lääkärin ottavn kantaa myös siihen onko tarpeellista tutkia miksi rauta on alhainen. Mikso se ei imeydy, onko jonkin syyn takia esim. suolistossa. Toivottavasti sun vatsa kestää annokset! Mun lääkäri on kahden viikon päästä.

Reply

Itselläni oli otettu jo monta muuta näytettä aikaisempien lääkäreiden toimesta (myös suolistosta ja esim. keliakia oli jo poissuljettu). Itselläni on ollut todella runsaat kuukautiset ja lääkäri tuli siihen tulokseen, että se on syy omien rautavarastojeni hupenemiseen. Hän myös laittoi lähetteen D-vitamiini kokeisiin ja sain tulokset tänään, kun kävin ottamassa pistoksena B12 vitamiinia. Hoitaja sanoi, että arvo oli matala ja jos oikein ymmärsin, niin rauta tarvitsee D-vitamiinia riittävästi imeytyäkseen. Epäilen siis, että itselläni on ollut kaikki tärkeimmät arvot rautaan liittyen liitan matalat ja siihen vielä menkat päälle, niin tilanne on hiljalleen ajautunut tähän.

Ja kiitos, toivon, että löydän valmisteen mitä vatsani kestäisi ja jos en, niin silloin kallistun infuusion suuntaan.

Ihanaa viikonloppua sinne ja toivottavasti myös sun tilanne selviää lääkärillä!

Reply

Hei voitko yhtään valaista minkälaisista arvoista puhutaan. Itsellänikin järkyttävä väsymys, sydämen tykytyksiä ja kohonnutta sykettä, päänsärkyä, aivosumua jne. Ferritiiniarvot viitteittä, joskaan ei mielestäni kovin hyvät mutta ei huonotkaan. Arvo siis 50. Tulehdusarvoa ei tietenkään samalla otettu, ja se kuulemma saattaa moninkertaistaa ferritiinin. Tähän mennessä kaikki lääkärit sitä mieltä että tuo arvo ei voi selittää oireita. Yksi hematologi on kuitenkin todennut että ei tuo minun arvo nyt niin hyvä ole, että rautaa pitää silti syödä ja nostaa arvot ainakin 100. D-vitamiinia ei ole tutkittu yhdenkään lääkärin toimesta. Esa Sopista kuullut paljon hyvää ja tässä miettinytkin pitäisikö hänelle sitten seuraavaksi mennä jos oireet ei ala hävitä rautaa syömällä.

Reply

Kesällä, kun voin todella huonosti ja aloin jo tosissani huolestumaan, niin arvo oli 34. Siitä se oli vähän noussut ja mietin, että “kehtaanko” edes mennä Sopin vastaanotolle, mutta kun oireet ei ollut helpottanut, niin päätin mennä ja onneksi menin (muiden lääkäreiden mielestä kaikki oli ok, kun muut arvot oli hyvät). Soppi sanoi, että naisella arvon pitäisi olla reippaasti yli 100 ja jos arvo on vaikka tuo 50 niin se on jo raudapuutostila. Tämä on siis hänen mielipiteensä ja moni toinen lääkäri pitäisi ehkä tuota arvoa hyvänä. Omat oireeni oli masennusta lukuunottamatta kaikki ne mitä Esa Soppi oli listannut raudanpuutoksen oireiksi (https://www.eiransairaala.fi/fi/Ajankohtaista/Eiran-artikkelit/Sisataudit_Raudanpuute-aiheuttaa-moninaisia-oireita). Väsymykseen olin jo ehtinyt tottua, mutta kun alkoi ilmetä noita muita oireita, niin huolestuin. Oma “kuntoutus” on vasta alussa, mutta oli valtava helpotus, kun joku otti nämä oireet vakavasti ja nyt tietää, että saa tarvittavan avun. Itselläni on tosiaan puhelinaika hänelle ensi viikolla ja sitten katsomme mitä seuraavaksi – esim. miten tuon D-vitamiinin kanssa jne.)

Suosittelen ehdottomasti käymään Sopin vastaanotolla (Terveystalossa ja Eiran Sairaalassa vastaanotot) ja kuulla mitä mieltä hän on. Kuitenkin pieni hintaa siitä, että saa selville onko kyseessä juurikin raudanpuute (tai joku toinen asia) ja toivottavasti sitten elämänlaatukin paranee, kun saa ongelmaan apua 🙂 Aivosumun, väsymyksen ja pääsäryn kanssa, kun ei ole kovin mukava elää. Tsemppiä siis sinne ja toivon, että saat apua noihin oireisiin!

Reply

Mulla diagnosoitiin noin kuukausi sitten sama – ferritiini-lukema oli 11! Olin ihmetellyt minkä takia joinain päivinä tuntui “huteraa oloa” ja uupumusta, vaikka olisin nukkunut hyvin. Jälkikäteen ajateltuna tuntuu käsittämättömältä miten olen edes pystynyt suoriutumaan niin kovalla teholla arjesta, ennen kuin oireiden takia viimein hakeuduin lääkäriin. Harmittaa myös ettei tuota asiaa mitata esim. työterveyshuollon verikokeissa, kun on ilmeisesti suht yleinen ongelma varsinkin naisilla. Nyt reilu kuukauden raudan syömisen jälkeen tuntuu että tilanne olisi jo jonkin verran parantunut. Tsemppiä meille!

Reply

Voi vitsit, tuo luku on kyllä todella alhainen, joten ei ihme, että oireet alkoivat puskea läpi! Minun tilanteessa lääkäri epäili, että raudanpuute olisi kestänyt jo vuosia, mutta nyt kesän aikana pahentunut ja kun oireita alkoi tulaa lisää, niin silloin itsekin heräsin siihen. Muuten olen ihmetellyt huimausta ja uupunutta olotilaa, mutta niihin valitettavasti tottunut. “Onneksi” siis tuli muitakin oireita, jotta osasin hakeutua lääkäriin. Ja sanos muuta, itsellänikin on teini-iässä ollut anemia (HB 80), mutta kukaan ei silloinkaan puhunut rauta-arvoista mitään. Nyt tämän kesän ja syksyn aikana, kun olen ollut useamman lääkärin vastaanotolla, niin heistä tasan yhden mielestä alhainen ferritiini oli ongelma. Muiden mielestä kaikki oli ok, koska arvo oli viiterajojen sisällä. Aika uskomatonta…

Ja tsemppiä meille todellakin. Kirjoittele ihmeessä mikä fiilis, kun olet syönyt rautaa pidempään. Mielenkiinnolla odotan kuulumisia!

Ihanaa syksyn jatkoa ja voimia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *