Img 0979

 

Kesälomat ovat nyt takana ja toivon, että voisin sanoa, että lomani oli rentouttava ja palaan arkeen uuden energian kanssa. Totuus on kuitenkin hyvin kaukana tästä. Olin alkuloman sairaana ja sen jälkeen kaikki energiani menivät selvittämään vähän ikävämpää asiaa. Asuntomme remontissa nimittäin sattui vesivahinko, mikä on varmasti se ultimaattinen horror-tilanne kenelle tahansa kuka remontoi asuntoaan. Se aika ja energia mikä kului selvittämään sitä sotkua, imi ne viimeisetkin energiat itsestäni ja loppulomasta olin vielä väsyneempi kuin ennen lomaa. Onni on hyvä pomo, joka näki etten ollut kunnossa ja passitti vielä viikon lomalle.

Miksi tilanne tuntui niin raskaalta on varmasti monen tekijän summa (olinhan loman tarpeessa jo ennen tätä tapahtumaa), mutta myös se, että olin luonnollisesti suomenkieltä puhuvana se joka hoiti tätä keissiä lähestulkoon yksin. Mies toki yritti auttaa niin paljon kun pystyi, mutta tässä tapauksessa oli vaan niin paljon luonnollisempaa, että minä hoidin. Tuntui, että kolme viikkoa oli yhtä puhelua isännöitsijän, talonmiehen, kosteusmittaajien, kuivaajien, keittiönasentajien, putkimiesten, sähkömiesten ja vakuutusyhtiön kanssa. Luonnollisesti tällä tapahtumalla oli dominoefekti kaikkeen remonttiin liittyvään ja sen myötä piti järjestellä palikat uudestaan yhteen.

Pää oli lopulta siinä kunnossa, että oli pakko ottaa etäisyyttä koko projektiin ja viime viikolla ulkoistin kaiken miehelle ja isälleni, enkä halunnut kuulla mitään asuntoon liittyvää. Se teki niin hyvää ja tuli enemmän kuin tarpeeseen. Tuntuu, että palautuminen pääsi alkuun ja hiljalleen latailen akkuja. Nyt mietinkin, että miksi odotin niin kauan avun pyytämistä, koska sitä on ympärillä enemmän kuin tarpeeksi.

Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan (tai edes sinne päin), niin asuisimme nyt uudessa kodissa. Vesivahinko hidasti projektia sen verran, että menee luultavasti vielä 2-3 viikkoa ennen kuin kaikki on valmista. Lyhyt aika sinänsä, mutta tuntuu pitkältä, kun elää matkalaukusta käsin vanhempien luona.

Tälle koko hommalle voi varmasti nauraa vielä joku päivä ja enää en onneksi saa paniikkikohtausta kun mietin keskellä yötä saamaani puhelua talonmieheltä “rapun ala-aulaan valuu vettä ja se tulee teidän asunnosta”. Meidän asunto on siis kuudennessa kerroksessa, eli voitte kuvitella, että sydän melkein petti. Onneksi tilanne ei ollut lopulta niin dramaattinen kun miltä se yöllä kuulosti ja luojan kiitos vauriot olivat vain meidän asunnossa, eli naapureille ei koitunut suurempaa haittaa.

Jos jotain opin tästä tilanteesta on se, että apua voi pyytää ennen kuin romahtaa yksin taakan kanssa ja sen kuinka tärkeää on päästä irti stressaavista tilanteista. Sitä vartenhan on loma ja nyt ymmärrän vielä enemmän loman tärkeyden hyvinvoinnille. Kun “sain unohtaa” asunto-asiat viikoksi niin kävelin metsässä, joogasin laiturilla, luin kirjoja (Naiset joita ajattelen öisin-kirja oli IHANA) ja tein mindfulness-harjoituksia. Todellista hippeilyä, mutta edellä mainitut asiat todella toimivat ja rauhoittivat mielen, kun pääsin irti stressaavista ajatuksista ja huolesta. Nyt palaan siis rauhallisemmalla mielellä kohti syksyn haasteita ja yritän ottaa syyskuun iisisti vastaan. Blogi on myös hyvä keino saada ajatukset muualle. Toki asunnosta tulee varmasti postauksia, kunhan saamme sen esittelykuntoon, mutta siinä vaiheessa urakakka (tai ainakin pahin) on jo takana päin.

Toivon, että teidän kesä on mennyt paremmin ja olette saanut rentouduttua syksyn koitoksia varten!

 

*Kuva/Thomas D.

You May Also Like

4 comments

Reply

Voi kauheaa. Meilläkin oli vesivahinko muutama vuosi sitten. Ei kyllä läheskään noin suuri mutta kuitenkin. Siinä meni muutama viikko että saatiin seinät ja lattia kuivaksi ja uudet tapetit ja lattia. Loppujen lopuksi kaikki kuitenkin järjestyi vaikka jossain kohtaa usko loppui ja olkkariin raahattu parisänky alkoi tuntumaan jo sisustukseen kuuluvalta asialta. Toivottavasti saatte asiat kuntoon ja pääsette muuttamaan uuteen kotiin. Pidän täällä peukkuja asian puolesta.

Reply

Kiitos paljon tsempistä! Onneksi tilanne ei ollut niin paha, kuin miltä se alkuun kuulosti (tai mitä se olisi voinut olla). Jos naapurit eivät olisi ilmoittaneet aulan vuodosta niin tilanne olisi voinut yön aikana olla sellainen, että vesivahinko olisi vaikuttanut myös naapureiden koteihin. Oli siis onneakin matkassa, jos niin voi sanoa.

Ehkä sitten kun pääsee asettumaan kodiksi, niin tämäkin asia unohtuu ja voi tosiaan katsoa vielä taaksepäin ja nauraa joku päivä. Ja loppujen lopuksi ei maailma tähän kaatunut ja kukaan ei loukkaantunut, niin pitää vaan yrittää olla kiitollinen, että selvittiin näinkin “vähällä”. Ja tämä onneksi tapahtui ennen kuin oltiin muutettu, koska voin kuvitella, että on aikamoista asua kämpässä samaan aikaan, kun vesivahinkoa korjaillaan! Siinä on pinna varmasti kireällä ja usko loppuu.

Kiitos vielä viestistä ja ihanaa viikkoa!

Reply

Meidän asunnon vesivahinko sai aikaan koko taloyhtiön putkiremontin (+LVI & sähköt), joten evakkoa kesti lähes vuoden.
Ja siihen sitten se lasku vielä päälle.
Asiat järjestyy, välillä mutkien kautta.
Turha niitä on stressata, kun niille ei voi mitään. Toki ylimääräinen säätö syö voimia, mutta epämukavuus on väliaikaista. Muu elämä pitää vain suhteuttaa olemassaoleviin asioihin.
Sinulla tuntuu olevan se hyvä tilanne, että väistöasunto on luultavasti maksuton ja sijaitsee lähellä normaalielämää.

Reply

No huh, tuli ihan kylmät väreet tästä! Tuliko vesivahinko remontin yhteydessä vai muuten vaan putki falskasi? Vuoden evakko on kyllä aika raju ja laittaa elämän sekaisin moneksi kuukaudeksi! Tähän verrattuna meidän vahinko oli tosiaan ihan eri luokkaa ja selvittiin kyllä vähällä (mitä enemmän näitä juttuja kuulen, niin sitä paremmin ymmärrän, että tämä meidän keissi oli vielä pientä).

Ja niinhän se on, että asioilla on aina tapana järjestyä – tavalla tai toisella ja stressata voi vaikka kuinka mutta se ei vie mihinkään.
Kuitenkin suuremmmassa mittakaavassa tämä on pientä ja kuten sanoit – väliaikaista.

Meillä on väliaikainen koti vanhemmilla, joten ei tarvitse maksaa kahdesta asunnosta samaan aikaan. Helpottaa kyllä ihan tajuttomasti ja ollaan todella kiitollisia, että saadaan majailla täällä.

Kiitos tuesta ja ihanaa viikonloppua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *