chanel2Chanel

Viime viikolla Pariisissa oli käynnissä haute couture – muotiviikot ja suosikki mallistoni olivat Chanelin, Zuhair Muradin ja Elie Saabin käsialaa. Haute couture mallistot ovat osalle muotitaloista vanha perinne, mutta taloudellisesti ne eivät ole kovinkaan kannattavia. Nykyään nämä suuret näytökset ovat enemänkin imagon takia tarpeellisia, mutta asiakaskunta näille käsintehdyille taideteoksille on todella pieni. Olisiko se ollut niin, että noin 200 naista tässä maailmassa edelleen ostavat haute couture vaatteita silloin tällöin. Mistään massamarkkinoista ei siis todellakaan ole kyse. Toki nämä käsintehdyt vaatteet ovat sen hintaisia (usein alkaen 20,000€), että vain harvalla on niihin varaa, mutta asiakaskunta on kuulemma supistunut vuosi vuodelta.

Termi haute couture on lailla suojattu ja chambre syndicale de la haute couture päättää mitkä muotitalot voivat edes kutsua mallistoaan haute couturiksi ja ketkä saavat osallistua muotiviikoille. On myös muutamia kriteereitä, joiden on täytyttävä jos merkki haluaa saada oikeuden kutsua vaatteitaan haute coutureksi. Mm. yksi näistä kriteereistä on se, että vaatteet tehdään vain tilauksesta ja sovituksia asiakkaan kanssa teettämisvaiheessa pitää olla vähintään yksi tai kaksi. Pariisista pitää myös löytyä ompelimo, johon on palkattu minimissään 15 ompelijaa ympäri vuoden.

Haute couture on mielestäni verrattavissa taiteeseen (kaikki kunnia ompelijoille) ja sen takia mallistot ovat usein niin lumoavia. Merkkien ei tarvitse miettiä kaupallisuutta, vaan suunnittelijat voivat antaa mielikuvitukselle vallan. Elie Saab on mielestäni yksi haute couturen kuninkaista, sillä hänen mallistonsa ovat usein aivan henkeäsalpaavan kauniita.

Muotitalot tekevät tiliä tosissaan aivan muilla kuin haute couture – vaatteillaan (monelle tuoksut ja nahkatuotteet ovat niitä kaikista kannattavampia), mutta onneksi maailmassa on vielä niitä muutamia onnekkaita naisia, jotka pystyvät pitämään tämän taidemuodon pystyssä. Suosittelen muuten katsomaan dokumenttielokuvan The Secret World of Haute Couture, jossa pääsee kärpäsenä kattoon tuohon maagiseen haute couturen maailmaan.

 

Last week Paris was the center of haute couture (as it always is), as fashion houses presented their handmade garments. Obviously haute couture is not a business of volumes, as only a few people can afford these custom made and unique pieces, but it is the most luxurious form of fashion and truly art.

My favorites from this season were Chanel, Zuhair Murad and Elie Saab. Especially Elie Saab always manages to make a collection that makes you dream and takes you somewhere else. My favorite piece from his collection was the dress in collage on the far left. I mean how beautiful is that dress?

If you want to take a closer look at this world, I recommend you to watch the BBC documentary movie called The Secret World of Haute Couture. It gives you a some insight into this luxurious world of haute couture!

 

es3Elie Saab
zm2Zuhair Murad

 

*Images: Vogue.com

You May Also Like

4 comments

Reply

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Olitko paikanpäällä näitä ihastelemassa? Onhan nämä aivan omaa luokkaansa ja hienoa, että näitä vielä tehdään, markkinointia kyllä parhaimmillaan! Nuo Chanelin luomukset oli kyllä eniten mieleeni, mutta niin oli nämä Zuhair Muradinkin upeita!
Kivaa tiistaita sulle, onko siellä Ranskassa millaiset korkkarikelit? Täällä sataa vaihteeksi räntää vaakatasossa. Nenä on tukossa ja kurkku kipeä, lääkäriin lomps… :/

Reply

Kiva, että tykkäsit! 🙂 Meillä oli Balmuirin kuvaukset juuri muotiviikkoja edellisenä viikonloppuna ja viikolla ahersin sitten koulunpenkillä (how glamorous, heh), eli en päässyt paikalle ollenkaan! Toivottavasti keväällä sitten RTW-muotiviikoille.

Täällä on n.+10 astetta, mutta hieman sateisempaa ilmaa on nyt luvattu, eli en ihan avokkaissa tuonne lähtisi. Korollisilla bootseilla tosin kyllä! 🙂
Äh, voi harmi, että se flunssa nyt sitten iskikin. Paranemisia sinne! <3

Reply

Rakastan haute couture muotiviikkoja, kun saa ihailla näitä upeita luomuksia! Minuun vetosi erityisesti Chanelin mallisto (mikä yllätys, heh). Ja kiitos hyvästä dokumenttivinkistä! 🙂

Reply

Chanel toimii aina! 😉 Kiva, että vinkistä oli iloa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *