elämä ranskassa 4

 

Olen asunut Ranskassa sen verran kauan, että paikallinen elämäntyyli on tullut jo niin tutuksi, että koen sen täysin normaaliksi (mikä ei tosin tarkoita etteikö moneen asiaan menisi vieläkin hermot, heh). Huomaan kuitenkin, että aina kun olen ollut hetken Suomessa ja palaan takaisin kotiin, niin mieleeni muistuu taas niitä arkisia pieniä eroja. Täällä esimerkiksi paikalliset leipomot ovat ihmisten elämässä suuressa roolissa päivittäin ja itsekin käyn viereisessä leipomossa (joka sattuu muuten oleman kaupungin paras) monta kertaa viikossa. Etenkin tuoreen patongin käyn nappaamassa sieltä lähes joka päivä. Pain au chocolat on taas suosikkini aamuisin, mutta niitä haemme lähinnä viikonloppuna, kun näistä herkuista voi nauttia ajan kanssa. Suomessa tätä leipomokulttuuria ei ole ainakaan samassa mittakaavassa kuin mitä Ranskassa ja koska itse rakastan sitä, niin näkisin mielelläni Helsingissäkin enemmän boulangeries. 

Ranskassa kannattaa muuten valita leipomo huolella, sillä monet esimerkiksi lämmittävät pakastepatongit uunissa ja osassa ne tehdään alusta alkaen leipomon tiloissa. Meidän lähileipomossa patongit ovat tuoreita ja lähes aina juuri uunista tulleita, joten voitte kuvitella sen vielä lämpimän leivän maun ja tuoksun. Voi että…siihen päälle sitten joko tryffelijuustoa (aivan tajuttoman hyvää) tai kunnon voita. Voilà!

 

I have been living in France for so long, that most things have become “normal” to me. However, every time I go back to Finland and return, I notice some small differences once again between the two countries. In France there are many boulangeries and for the French they are very important. I visit the next door boulangerie almost daily to get a fresh baguette and on the weekends some pains au chocolat. I love this culture (which comes as no surprise, as I love bread) and is something I would definitely miss if I ever move somewhere else.

 

elämä ranskassa 3

You May Also Like

6 comments

Reply

Oh la la, boulangeriet ovat yksi niistä asioista, joita eniten kaipaan Ranskan ajoilta! Siellä asuessani myös ymmärsin, mitä natiivi ranskanopettajani (täällä Suomessa siis) tarkoitti valittaessaan miten Suomesta ei tahdo saada kunnon leipää. On suomalaisellakin leivällä toki paikkansa ja harva asia on yhtä herkullista kuin vaikkapa kunnon ruisleipä, mutta ei se vain ole sama asia. Oikeasta boulangeriesta haettu vastapaistettu leipä vie kielen mennessään!

Reply

Joo, tätä leipä rakkautta ei varmaan pysty täysin ymmärtämään jos ei ole Ranskassa ikinä asunut, heh! Ja muutenkin sitä, että leipomoista käydään päivittäin hakemassa se tuore leipä. Myös illallisella on kauhistus jos patonkia ei ole saatavilla… 😉

Itse rakastan myös suomalaistakin leipää (juuri ruisleipä on taivaallista), mutta sitäkin saa mistä tahansa kulmakaupasta ja pussi säilyy lähes viikon keittiössä (tai sitten parhaiten pakastettuna). Myös se, että Suomessa (ainakin itse) syön leipää lähinnä aamiaiseksi, niin tällä se patongin pala syödään lounaan ja illallisen kanssa.

Mutta joo, lämmin vastapaistettu baguette on jo pelkästään yksi hyvä syy asua täällä heh!

Reply

Helsingissä on kyllä ihan asiallisia leipomomyymälöitä, mutta omasta mielestäni niiden suurin ongelma on aukioloajat. Leipomomyymälä saattaa olla auki 9-17. Eli avautuu vasta kun aamupala syöty ja on jo kiinni kun tullaan töistä kotiin. Ja sitten vielä sunnuntaisin kiinni. 🙂 Niin tyypillistä suomea. Pitäisi olla auki joka päivä klo 7 eteenpäin, niin saisi tuoretta ja lämmintä aamupalaa joka päivä, ihan kuten ulkomailla. 🙂

Reply

Niin, tuo on ihan totta! Täällä leipomot ovat auki nimenomaan niin, että niistä voi hakea aamupalaa ja sitten illalla töistä tullessa käydä nappaamassa sen tuoreen leivän. Samoin muuten myös lounastunnilla, sillä moni täällä syö lounaan kotona. Näihin “busy” aikoihin tuotteet ovat vielä uunilämpimiä, aivan kuten niiden kuuluisikin 🙂 Ja sunnuntaina tuon meidän lähileipomon jono on aikamoinen…onhan se luksusta käydä hakemassa sieltä uunituoreet pains au chocolatit!

Reply

Tää on niin totta!! Tuli 2000-luvun alussa matkustettua Saksassa ja Ranskassa (ex-poikaystävä Saksalainen) ja muistan nämä tuoreet patongit ja konditoriat niin hyvin. Täällä Helsingissä pitäisi ehdottomasti olla näitä lähileipomoita, konditorialiikkeitä!

Reply

Niin pitäisi! Onhan se ihanaa kun voi poiketa naapurista hakemassa lämmintä leipää melkein mihin aikaan päivästä tahansa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *